De vorba cu Doamna Dr. Parvuletu-Ali Saphia despre importanta controalelor regulate la Ginecologie.

1. Pentru o femeie, medicul ginecolog nu este un simplu specialist, medicul ginecolog devine un partener, un prieten si un sprijin in viata ei. Ce ne puteti spune despre experienta Dvs in cadrul clinicii UpMedical din zona Domenii?
Dr. Parvuletu-Ali Saphia:
In cadrul clinicii medicale UpMedical, am fost placut surprinsa sa consult foarte multe femei din toate palierele de varsta, atat cu trimitere de la Medicul de Familie cat si in regim cu plata. Am luat in urmarire mai multe gravidute pe care de asemenea le-am asistat la nasterile prin operatie cezariana.
Sunt  alaturi de toate pacientele mele in cadrul clinicii si le ofer astfel suportul, indrumarea necesara, consult de specialitate si tratamente adecvate. Mai mult decat atat, centrul medical UpMedical este dotat cu aparatura ultra performanta care ajuta la o investigare amanuntita si complexa a fiecarui caz in parte.
2. Cat de importante sunt controalele la ginecologie?
Dr. Parvuletu-Ali Saphia:
Afectiunile ginecologice benigne (fibromul uterin, endometrioza, chisturile ovariene, sau sindromul ovarelor polichistice) descoperite tarziu si netratate la timp pot afecta sistemul reproducator pe termen lung, cu efecte ireversibile asupra sanatatii ginecologice. Simptomele timpurii ale cancerelor ginecologice (cancerul de col uterin , cancerul ovarian si cancerul endometrial) sunt adesea foarte subtile si devin aparente doar in stadii tardive (III si IV) ale bolii, atunci cand sansele de vindecare si posibilitatile de tratament sunt reduse.
Prin urmare, este foarte important sa consulti parerea unui medic ginecolog si sa efectuezi investigatiile ginecologice de rutina anual. Controlul ginecologic, controlul senologic (examinarea sanilor), Testul Babes-Papanicolau, ecografia transvaginala si examenul de secretie vaginala ,alcatuiesc un algoritm de preventie ginecologica de rutina, care ar trebui sa devina un obicei pentru orice femeie. In concluzie, pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, consultatiile ginecologice sunt extrem de importante.
3. Cand, cat de frecvent si de la ce varsta este indicat sa consulti un ginecolog?
Dr. Parvuletu-Ali Saphia:
Controlul ginecologic se recomanda a fi efectuat anual, dupa inceperea vietii sexuale, indiferent de absenta simptomelor. Totusi, afectata de schimbari fizice, hormonale si emotionale, fiecare etapa din viata unei femei este diferita. Analizele medicale si frecventa cu care o femeie trebuie sa mearga la medicul ginecolog pentru a avea grija de sanatatea ei reproductiva depind de o varietate de factori: varsta femeii, profilul de sanatate, istoricul familial etc. Exista o conceptie comuna in cazul femeilor ca nu mai este nevoie de vizite regulate la ginecolog in timpul sau dupa menopauza. De fapt, riscul anumitor afectiuni precum cancerul la san sau riscul cancerului ovarian creste odata cu varsta, astfel incat riscul de a dezvolta aceste boli devine mai mare.
4. Cat de important este Testul Babes-Papanicolau?
Dr Parvuletu-Ali Saphia:
Un control ginecologic este necesar si te ajuta sa iti intelegi mai bine corpul, insa nu este nici pe departe suficient. Testul Babes Papanicolau permite surprinderea cancerului de col uterin in stadii incipiente si de asemenea, permite depistarea unor stari precanceroase, ceea ce o discutie cu doctorul si o inspectie genitala nu pot face.
5. Cu ce ne ajuta ecografiile ginecologice?
Dr Parvuletu-Ali Saphia:
Ecografia transvaginala  reprezinta o metoda imagistica de examinare a organelor reproductive feminine precum uterul, ovarele, colul uterin si vaginul cu ajutorul ultrasunetelor emise de un transductor plasat in vagin. Ecografia este o metoda neinvaziva, nedureroasa si neiradianta. Asemenea Testului Babes-Papanicolau, are un rol foarte important in depistarea si astfel, prevenirea timpurie a diferitelor afectiuni ginecologice, insa se foloseste mai ales pentru evaluarea sarcinilor incipiente, a durerilor pelvine, a anumitor tipuri de infertilitate, a sangerarilor inexplicabile, etc.
Ecografia transvaginala este complementara Testului Babes-Papanicolau si examinarii ginecologice si ajuta medicul ginecolog in a-ti oferi un diagnostic precis si corect.
Ecografia abdomino-pelvina evalueaza dimensiunea si pozitia uterului, cervixului si a ovarelor si ajuta la diagosticarea precoce a patologiilor neoplazice, infectioase si a altor probleme ale organelor sexuale.
Ecografia sanului (mamara) este una dintre metodele eficiente pentru depistarea cancerului la san.
6. Care sunt cele mai frecvente intrebari pe care le primiti de la pacientele care nu au urgente medicale?
Dr Parvuletu-Ali Saphia:
Din fericire chiar primesc intrebari de la paciente care nu se incadreaza ca urgente obstetricale sau ginecologice. Astfel de intrebari sunt: Cum administrez tratamentul? Ce pot face daca intampin usturime cand urinez? Este normal sa pierd urina la efort? Este normal sa simt durere postoperator ? Am descoperit o leziune tegumentara nedureroasa. Ce poate fi? Ar trebui sa-l simt pe bebe ca misca non stop? Este normal sa am arsuri gastrice in sarcina?
7. Ce probleme pot fi rezolvate in cabinetul obstetricianului – prin evaluarea  femeilor care au nascut recent?
Dr Parvuletu-Ali Saphia:
 Este extrem de important suportul obstetricianului in aceasta perioada. Pot fi rezolvate astfel probleme legate de toaleta locala genitala sau a sanilor, putem recomanda produse de igiena sau ingrijire a zonelor respective, putem indruma procesul alaptarii in absenta unui consultant in alaptare, putem ghida ingrijirea sanilor ce creaza discomfort in timpul alaptarii crescand astfel anxietatea proaspetei mame, putem reveni asupra suplimentelor postnatale, putem veni in ajutor cu recomandari suplimentare pentru perioada postpartum, putem interpreta evaluari imagistice de tipul CT/IRM in stabilirea unui diagnostic, putem interpreta rezultatele anumitor investigatii (culturilor endocervicale, culturi secretie vaginala, rezultate test Babes-Papanicolau sumar urina, urocultura etc. ), putem depista precoce o depresie postpartum si putem preveni astfel agravarea acesteia etc.
8. Ce le sfatuiti pe femeile care tind sa isi ia multe informatii de pe grupuri de Facebook, de pe diverse site-uri?
Dr Parvuletu-Ali Saphia:
Le indemn sa ma consulte personal pentru a putea beneficia de materiale conforme sau sa le pot recomanda surse adecvate. Cum nu le putem cenzura accesul la informatie diversa -grupuri, chaturi etc- le sfatuiesc sa faca o lista cu intrebari sau cu orice informatie culeasa pentru a le putea discuta in cadrul consulturilor. Pentru orice nelamurire este indicat sa consulte personal medical specializat.
9. Cum se pot programa Doamnele si Domnisoarele pentru o consultatie la Dvs?
Dr Parvuletu-Ali Saphia:
Ma pot gasi in fiecare zi la sectia de Ginecologie UpMedical , insa numai cu programare in prealabil.
Programarile se fac de asemenea in fiecare zi de luni pana vineri la nr. de tel: 031 9697.
transparent-150x150 Cat de important este sa consulti parerea unui medic Ginecolog? De vorba cu Dr. Parvuletu-Ali Saphia, medic ginecolog clinica UpMedical.

La UpMedical, echipa noastră este dedicată excelenței în îngrijirea medicală, oferind o gamă diversificată de servicii, de la consultații generale la intervenții chirurgicale specializate. Fiecare membru al echipei noastre este un profesionist calificat, cu competențe avansate în domenii precum chirurgie, medicină internă, pediatrie, dermatologie și multe altele. Scopul nostru este de a asigura pacienților noștri tratamente personalizate și eficiente, într-un mediu sigur, confortabil și prietenos, susținut de cele mai noi tehnologii și abordări medicale.