Realizează anual o ecografie mamară – ai grijă de sănătatea ta!

Ecografia mamară este principală metodă de examinare a structurii sânului pentru femeile cu vârsta de sub 40 de ani. În cazul femeilor de peste 40 de ani, ecografia mamară este recomandată ca metoda de screening, urmata de mamografie în anumite situații, daca este cazul.

Acest tip de ecografie este realizat în principal pentru a examina infecțiile, inflamațiile și traumatismele de la nivelul sânului, dar cel mai important este metoda de electie pentru screening in cancerul de san. Procedura este noninvazivă și nu prezintă niciun fel de dureri pentru pacient. Totodată, precum în cazul oricărui alt tip de ecografie, nu sunt folosite radiații în timpul examinării.

Ecografia mamară este complet sigură.

Prețuri servicii Ecografie mamară

* Prețurile afișate pot suferi modificari fara un anunt prealabil

Denumire serviciuPret
Ecografie Mamara Bilaterala si Consult400 lei
11223344 Ecografie mamară

Când ar trebui să realizezi o ecografie de sân?

Ecografia mamară este în primul rând considerată o metodă de screening și ar trebui astfel să facă parte din consultațiile anuale realizate de către pacient în vederea detectării și diagnosticării afecțiunilor de la nivelul sânilor.

Apoi, o ecografie la sâni este recomandată și în următoarele cazuri:

  • Femeilor gravide sau care alăptează pentru examinarea structurii sânului și evoluției acesteia.
  • Poate fi urmata de mamografie atunci când se detectează anomalii (de ex. noduli) sau sânul are un nivel crescut de densitate.
  • În cazul infecțiilor sau inflamațiilor mamare posttraumatice sau acute.
  • În examinarea și identificarea corespunzătoare a formațiunilor mamare maligne și benigne.
  • În examinarea răspunsului tumoral al pacientei la procesul de chimioterapie.

Cele menționate sunt afecțiuni clare și care sunt de regulă depistate în urma unei consultații sau ecografii mamare anterioare. Totuși, o ecografie trebuie realizată și în cazul prezenței următoarelor simptome:

  • Depistarea unuia sau mai multor noduli axilari în urmă auto-examinării.
  • Apariția de noi noduli mamari sau modificarea dimensiunii a celor existenți.
  • Scurgeri mamelonare, în special când acestea sunt unilaterale.
  • Modificări de aspect și poziție ale mamelonului.
  • Apariția edemului și/sau eritemului.
  • Modificări în consistența glandei mamare.
  • Retracția tegumentară, ulcerații mamare sau apariția tumefacțiilor.

Ecografie mamară bilaterală sau unilaterală?

Nu va trebui să decizi. Procedura standard de realizare a ecografiei mamare este realizată bilateral, la nivelul ambilor sâni. Ecografia mamară unilaterală se realizează la recomandarea medicului specialist, în cazul necesității de confirmare a anumitor modificări sau afecțiuni de tipul celor menționate anterior.

La examinare este recomandat să prezinți și rezultatele ecografiilor mamare (sau RMN-urilor) realizate anterior, dacă aceste există. Astfel, medicul specialist va ști dacă sunt zone sau aspecte care necesită atenție specială.

Cum este realizată o ecografie la sâni?

Procesul de efectuare a ecografiei mamare implică aplicarea unui gel special pe pielea pacientei, în zona sânilor. Apoi, medicul specialist va putea examina sânul prin presarea unui transductor pe suprafața acestuia. Utilizarea transductorului nu implică niciun fel de durere pentru pacientă.

Deși ecografia mamară poate fi realizată în orice moment al ciclului menstrual, perioada optimă este considerată între primele 5-10 zile ale acestuia. În afara acestui aspect, ecografia mamară nu necesită pregătire din partea pacientei.

Rezultatul ecografiei mamare (concluziile medicului specialist și imaginile preluate în timpul examinării) sunt predate pacientei pe loc.

11223344 Ecografie mamară