Toxina Botulinica este utilizat pentru tratarea liniilor și ridurilor care sunt rezultatul contracțiilor musculare repetate. De obicei, acestea includ:

 • Ridurile de expresie: acestea sunt ridurile care apar atunci când faci anumite expresii faciale, cum ar fi:
 • ridurile frunții (liniile orizontale de pe frunte)
 • ridurile din jurul ochilor (cunoscute sub numele de „laba gastei”)
 • ridurile dintre sprâncene (numite și riduri de „grijă”).

 

 • Ridurile din jurul gurii: toxina botulinica poate fi folosita uneori pentru a reduce apariția ridurilor din jurul buzelor sau în zona nazolabială.

Cum functioneaza toxina botulinica?

Toxina botulinica funcționează prin blocarea temporară a semnalelor nervoase către mușchi, ceea ce împiedică mușchii să se contracte excesiv și, implicit, să formeze riduri. Relaxarea muschilor este temporară și reversibilă. Efectul începe să apară precoce, la 3-4 zile post-injectare și este maximal la 1-2 săptămâni.

Este important să discuți cu un specialist in estetica înainte de a începe orice tratament, pentru a determina cele mai bune opțiuni pentru nevoile tale specifice.

Cum se realizează procedura?

Procedura de administrare a toxinei botulinice pentru tratarea ridurilor implică mai multe etape:

 • Consultul inițial: Înainte de procedură, vei avea o discuție detaliată cu medicul dermatolog. Vei discuta despre așteptările tale, istoricul medical, orice alergii sau afecțiuni preexistente și medicamentele pe care le iei.
 • Evaluarea și marcarea: Medicul va evalua zona în care se va administra toxina botulinica. De obicei, se marchează punctele strategice pentru injecții în funcție de ridurile sau mușchii care urmează să fie tratate.
 • Prepararea zonei: Zona va fi curățată cu un dezinfectant pentru a preveni infecțiile.
 • Injecțiile: Cu ajutorul unei seringi foarte subțiri, medicul va injecta toxina botulinica. în mușchii sau zonele specifice pentru a reduce apariția ridurilor. Injecțiile pot fi resimțite ca o mică înțepătură sau furnicături, dar disconfortul este în general minim.
 • Finalizarea: După terminarea injecțiilor, medicul va examina zona și ar putea aplica gheață pentru a reduce umflarea sau roșeața temporară.
 • Recomandări post-tratament: Îți vor fi oferite recomandări referitoare la activități pe care să le eviți, precum exercițiile fizice intense sau masarea zonei tratate

Efectele procedurii nu sunt imediate. De obicei, acestea încep să devină vizibile în câteva zile și ating rezultatul maxim în aproximativ 1-2 săptămâni.

Este crucial să alegi un medic sau specialist cu experiență și certificat pentru a realiza procedura. Deoarece corectitudinea plasării injecțiilor este esențială pentru obținerea rezultatelor dorite și pentru a evita eventualele complicații.

Posibile efecte secundare temporare:

Toxina botulinică este în general considerată sigură atunci când este administrată corect de către profesioniști. Cu toate acestea, pot apărea unele efecte secundare temporare, care pot include:

 • Durere, umflare sau roșeață la locul injecției: Aceste simptome sunt comune imediat după procedură, dar ar trebui să se rezolve în scurt timp.
 • Usoare vânătăi: În unele cazuri, pot apărea vânătăi minore în zona unde s-a făcut injecția.
 • Durere de cap: Unele persoane pot experimenta o ușoară durere de cap după tratament.
 • Slăbiciune sau cădere temporară a pleoapelor: Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care substanța activă migrează și afectează temporar mușchii din apropierea zonei tratate. În general, acest efect secundar este tranzitoriu și se rezolvă în câteva săptămâni.
 • Reacții alergice: Sunt rare, dar pot apărea reacții alergice la Botox, cum ar fi mâncărime, erupții cutanate sau dificultăți de respirație.

Este important să consulți medicul dacă observi orice reacție adversă după tratament. De asemenea, pentru a reduce riscul de complicații, respectă instrucțiunile medicului și alege un profesionist cu experiență pentru administrarea toxinei botulinice.

Efectul este temporar sau permanent?

Efectul toxinei botulinice este temporar. În cazul tratamentului pentru riduri, efectul durează în general între 3 și 6 luni, dar poate varia de la o persoană la alta. După această perioadă, mușchii încep să-și recâștige activitatea și ridurile pot reveni.

Astfel, pentru a menține efectul dorit, sunt necesare sesiuni periodice de întreținere sau reluarea tratamentului.

Tratamentul cu toxina botulinica nu este indicat pentru :

 • Femeile însărcinate sau care alăptează: Siguranța în aceste situații nu este pe deplin înțeleasă, așa că, de regulă, se evită administrarea acestuia în timpul sarcinii sau al alăptării.
 • Persoanele cu anumite afecțiuni neuromusculare: Există anumite afecțiuni neuromusculare, cum ar fi miastenia gravis, în care utilizarea poate agrava simptomele.
 • Pacienții cu anumite infecții în zona de tratament: Dacă zona de injectare este infectată sau există alte afecțiuni cutanate în acea zonă, poate fi contraindicată administrarea toxinei botulinice.
 • Persoanele care iau anumite medicamente: Unele medicamente pot interacționa cu toxina botulinica sau pot crește riscul de complicații. Este important să discuți cu medicul despre orice medicament pe care îl iei înainte de a începe tratamentul cu toxina botulinica.
 • Persoanele cu alergie la toxina botulinica sau la oricare dintre componentele acestuia: Reacțiile alergice pot fi posibile, de aceea, dacă ai avut în trecut reacții alergice la aceasta sau la alte substanțe similare, este important să discuți cu medicul tău înainte de a începe tratamentul.

Pentru preturi toxina botulinica acceseaza acest link