CE trebuie sa stii despre Ecografie
Ecografia (uneori numita si sonografie/ultrasonografie) este o investigatie medicala care apeleaza la ultrasunete pentru a produce imagini clare ale organelor corpului pacientului. Imaginile sunt apoi analizate de specialist in vederea eliberarii unui diagnostic prompt, dar mai ales a unui plan corespunzator de tratament.
In urma unei ecografii, specialistul poate determina urmatoarele:
- Dimensiunile organelor interne;
- Strucura interna a organelor;
- Prezenta anumitor leziuni la nivelul organelor interne.
Cum este realizata examinarea ecografica?
Ecografia functioneaza in baza unui proces similar cu cel al sonarului sau al liliecilor. O sonda speciala, echipament principal in procesul de ecografie, este pozitionata la nivelul pielii pacientului. Aceasta emite ultrasunete care reactioneaza atunci intalnesc un organ, ricosand si producand un efect de ecou. In procesul de ecografie, transductorul este responsabil de trimiterea acestor ecouri.
Structurile anatomice ale corpului pacientului reflecta ultrasunetele, acestea din urma fiind apoi receptionate de catre echipamentul medical. Finalul ecografiei marcheaza transformarea ultrasunetelor receptionate intr-o scara de tonuri alb-negru, afisata pe un monitor.
Ce sunt ultrasunetele? Sunt acestea daunatoare?
Ultrasunetele utilizate in ecografie sunt simple vibratii mecanice. Acestea au o frecventa de peste 20,000 Hz, frecventa care nu poate fi auzita/detectata de oameni. Desigur, ultrasunetele ecografice nu prezinta riscuri sau posibilitatea de dezvoltare a efectelor adverse.
Nu sunt utilizate radiatii si nu sunt afectate structurile anatomice interne.
Care sunt avantajele pe care le ofera ecografia?
Ecografia produce imagini 2D, 3D sau 4D ale structurilor anatomice interne. Cu ajutorul imaginilor, specialistul poate analiza cu usurinta marimea, forma, dar chiar si consistenta structurilor de interes.
Alte avantaje oferite de ecografie sunt:
- Confirmarea sau excluderea unui diagnostic intr-un mod rapid, prompt;
- Lipsa completa de nocitivate si reactii adverse – ecografie este non-invaziva, nu iradiaza si nu provoaca dureri;
- Posibilitatea de repetare a procesului ecografic oricand si oricat este nevoie;
- Posibilitatea specialistului de a examina planuri multiple, dar si diferite ale aceleasi structuri anatomice interne.
Ce poate fi depistat in urma unei ecografii?
Principalul scop al ecografiei este de a depista modificari la nivelul structurii organelor interne – suferinte ale acestora cauzate de tulburari metabolice sau formatiuni tumorale. Astfel, pot fi depistate cu usurinta:
- Dislipidemiile.
- Bolile inflamatorii.
- Diabetul zaharat.
Ecografia permite specialistului sa examineze atat structura, cat si functionalitatea anumitor structuri anatomice interne. Procesul ecografic produce imagini in timp real. Astfel, examinarea inimii, activitatii musculare sau a tubului digestiv devine foarte usoara.
Datorita modului in care faciliteaza examinarea medicala a organelor interne, ecografia este astazi folosita cu succes si eficienta in cele mai multe ramuri ale medicinei.
Cum te pregatesti pentru o ecografie?
Sunt necesare pregatiri in prealabil doar pentru ecografia de tip abdominal si cea de tip pelvin.
In cazul ecografiei abdominale, nu trebuie sa consumi alimente, cafea sau bauturi acidulate cu cel putin 6 ore inainte de efectuarea ecografiei. Este totusi recomandat consumul a 1 – 1.5 litri de lichide normale (apa/ceai) inainte de efectuarea ecografiei.
Trebuie evitate si alimentele care fermenteaza, precum si dulciurile.
In cazul ecografiei pelvine, este recomandat sa consumi un litru de apa cu o ora inainte de efectuarea ecografiei.
Ce tipuri de ecografie poti efectua in centrul UpMedical?
O ecografie efectuata in centrul UpMedical beneficiaza de pe urma unei echipe de medici cu experienta vasta in domeniu, dar si de aparatura ultraperformanta, de ultima generatie prezenta in centru.
In clinica UpMedical pot fi efectuate urmatoarele tipuri de ecografii:
- Ecografie cardiacă
- Ecografie tiroidiana
- Ecografie trans-vaginala
- Ecografie mamară
- Ecografie abdominală
- Ecografie de parti moi
- Ecografie tract urinar
- Ecografie de prostata
- Ecografie de testicule
Pentru Ecografie pret accesati acest link