Ecografie testiculară – procedură non-invazivă și nedureroasă!

Ecografia testiculară, cunsocută și sub numele de ecografie scrotală și sonogramă testiculară este folosită pentru a detecta și localiza masele de la nivelul testiculelor, acumulările de lichide, anomaliile vasculare și bolile inflamatorii care pot apărea la nivelul acestui organ.
În timpul examinării medicale sunt analizate testiculele, epididimele, structurile anatomice și vasele de sânge aferente zonei respective. Investigația medicală este folosită și pentru a determina prezența gonadelor masculine (inclusiv volum, dimensiune si alte caracteristici).

Prețuri servicii ecografie testiculară

* Prețurile afișate pot suferi modificari fara un anunt prealabil

Denumire serviciuPret
Ecografie Testiculara330 lei
Ecografie Testiculara - PENSIONARI REDUCERE270 lei
Pachet Promo Consult + Ecografie Testiculara440 lei
Pachet Promo Consult + Ecografie Testiculara - PENSIONARI REDUCERE400 lei
Pachet Promo COMPLET Consult + Ecografie Tract Urinar , Prostata si Testiculara840 lei
Pachet Promo COMPLET Consult + Ecografie Tract Urinar, Prostata si Testiculara - PENSIONARI REDUCERE740 lei
Pachet urologie barbati ECO 2: ecografie testiculara+ ecografie prostata490 lei
11223344 Ecografie testiculară

Când este recomandată efectuarea unei ecografii testiculare?

În general, pacientul trebuie să realizeze o ecografie la testicule atunci când prezintă dureri în zona respectivă. Durerea de lungă durată, precum și prezența anumitor afecțiuni pot fi însoțite de vărsături, greață, schimbări de culoare ale pielii scrotului, febră, dureri lombare, tumefiere testiculară, precum și de secreții anormale (cu sânge sau puroi).

Este recomandată să efectuezi o ecografie testiculară atunci când:

  • Observi prezența unui nodul sau unei mase la nivelul testiculelor.
  • Suferi de torsiune testiculară.
  • Este necesară examinarea unui testicul necoborât.
  • Sunt prezente anumite infecții la nivelul testiculelor.
  • Se dorește aflarea cauzei din spatele durerii sau inflamației de la nivelul testiculelor.
  • Este dorită examinarea testiculelor în vederea determinării reapariției cancerului testicular.
  • Se observă acumularea de lichid la nivelul scrotului sau în epididim – lichidul poate fi sânge sau puroi.

Orice durere de la nivelul testiculelor necesită atenție medicală imediată. Torsiunea testiculară, de exemplu, dacă nu este tratată poate duce la moartea țesutului. În timpul torsiunii testiculare, cordonul spermatic se răsucește, lucru care împiedică alimentarea testiculelor cu sânge.

Cum este efectuată o ecografie la testicule?

În timpul procedurii, pacientul este culcat pe spate, cu picioarele întinse, scrotul fiind astfel menținut ridicat. Este important ca pacientul să nu se miște în timpul ecografiei testiculare – procedura durează între 15 și 30 de minute.

Pentru ca transductorul aparatului ecograf să poată fi manevrat eficient și cu ușurință, un gel cald se va aplica pe testicule. Prin aplicarea de presiune ușoară, medicul specialist va începe să examineze testiculele.

Nu există disconfort mare sau durere, decât în cazul în care este prezentă o anomalie/malformație dureroasă la nivelul scrotului. Totodată, nu este necesară pregătire specială înaintea ecografiei. Totuși, ar trebui comunicate medicului specialist tratamentele medicamentoase pe care le urmezi. Dacă există medicamente care pot influența rezultatele ecografiei testiculare, atunci se va sugera întreruperea administrării acestora.

Care sunt beneficiile ecografiei testiculare?

Ecografia testiculară realizată în cadrul clinicii UpMedical din București este o procedură non-invazivă și nedureroasă, care nu necesită pregătire specială din partea pacientului. Este totodată considerată accesibilă și are un pret mult mai avantajos în comparație cu alte modalități de imagistică medicală.

Ecografia realizată la nivelul testiculelor oferă imagini în timp real. Astfel, această metodă de examinare devine esențială în ghidarea procedurilor invazive, cu precădere biopsiile care pot fi necesare în cazul anumitor simptome sau afecțiuni.

Ecografia testiculară ar trebui să fie o investigație de rutină, realizată de bărbați cel puțin o dată pe an, în vederea identificării din timp a cancerului testicular – inclusiv prevenirea și tratarea corespunzătoare a acestuia.

11223344 Ecografie testiculară