Ecografia abdominală – investigație esențială pentru bunăstarea organismului tău!
Ecografia abdominală este unul dintre cele mai utilizate tipuri de investigații medicale, în vederea depistării anormalităților de la nivelul abdomenului, inclusiv a tumorilor și chisturilor. Aceasta, cu ajutorul ultrasunetelor, ajută specialiștii în examinarea completă a abdomenului (în funcție de tipul de ecografie abdominală recomandat).
Acest tip de ecografie vizează examinarea și diagnosticarea afecțiunilor de la nivelul organelor parenchimatoase (pancreas, splină, rinichi, ficat), dar și a vezicii biliare și urinare, uterului, ovarelor și prostatei.
Prețuri servicii ecografie abdominală
Denumire serviciu | Pret |
Ecografie abdominala Totala | 330 lei |
Pachet Consult + Eco Abdominal Totala Medicina Interna (include EKG) | 550 lei |
Ecografie Abdomen Inferior | 200 lei |
Ecografie Abdomen Superior | 220 lei |
Care sunt cele patru tipuri de ecografie abdominală?
În cazul ecografiei abdominale, tipurile sunt împărțite în funcție de zona examinată. Astfel, poți beneficia de ecografie abdominală totală (realizată asupra întregului abdomen), ecografie abdominală inferioară (la nivelul zonei pelvine) și ecografie abdominală superioară.
Desigur, această investigație medicală poate fi realizată fără riscuri și asupra celor mici. Ecografia abdominală pentru copii (pediatrică) este de asemenea împărțită în tipurile menționate anterior (totală, inferioară, superioară).
Fiecare tip de ecografie abdominală are în vedere anumite organe:
- Ecografia abdominală totală analizează toate organele de la nivelul abdomenului.
- Ecografia abdominală superioară analizează colecistul, ficatul, splina și pancreasul.
- Ecografia abdominală inferioară analizează uterul, ovarele, vezica urinară, prostata și rinichii.
La ce este folosită ecografia abdominală?
Pe lângă examinarea organelor menționate și identificarea afecțiunilor aferente acestora, ecografia abdominală mai este folosită și pentru a:
- Facilita efectuarea biopsiei în scop terapeutic sau care are în vedere formațiunile tumorale. În scop terapeutic, ecografia abdominală devine un instrument indicator în procesul de drenare a lichidului de la nivelul chistelor sau de ascită.
- Prin urmare, acest tip de ecografie este folosit deseori pentru a diagnostica ascita (anume prezența lichidului în cavitatea abdominală).
- Totodată, ecografia abdominală este utilizată și pentru a evalua fluxul de sânge al vaselor (aorta, vena cavă inferioară) și formațiunilor tumorale aflate în abdomen.
La nivelul organelor, ecografia este utilizată pentru a analiza mărimea, omogenitatea și dilatarea acestora (după caz), precum și pentru a diagnostica chiste, calcificări, tumori, pseudochiste, pietre, hemangioame, căi biliare, colecist și malformații (după caz).
Pregătirea pentru ecografia abdominală
Datorită zonei asupra căreia este realizată ecografia abdominală, este necesară pregătire din partea pacientului pentru aceasta. Astfel, ultima masă ar trebui luată cu cel puțin 8 ore înainte de realizarea ecografiei, cu evitarea alimentelor ce pot produce gaze abdominale, de ex: legume si fructe proaspete. Apoi, pacientul va trebui să consume aproximativ 500-700ml de lichide (neacidulate) cu 30 de minute înainte de programarea pentru ecografie abdominală.
Este totodată recomandată purtarea unei ținute cât mai lejere, din cât mai puține piese, pentru a facilita realizarea ecografiei.
Dacă este cazul, este indicat să prezinți medicului specialist și rezultatele investigațiilor anterioare, pentru analiză și comparație.
Investigația medicală va dura aproximativ 20-40 de minute, în funcție de tipul acesteia. Nu uita faptul că ecografia abdominală este neinvazivă și nu produce dureri – nu trebuie să îți faci griji!
Cand ar trebui să te programezi pentru o ecografie abdominală?
Ecografia de tip abdominal este recomandată în mai multe situații și la prezența mai multor tipuri de simptome. De exemplu, aceasta trebuie realizată dacă pacientul suferă de icter, dureri abdominale, vărsături și greață. Apoi, afecțiuni precum anemia și/sau modificări ale funcțiilor renală sau hepatică trebuie însoțite de o ecografie abdominală, pentru a confirma sau infirma prezența altor afecțiuni.
Totodată, ecografia abdominală este realizată și pentru a monitoriza evoluția sarcinii.
Este totodată recomandată purtarea unei ținute cât mai lejere, din cât mai puține piese, pentru a facilita realizarea ecografiei.
Dacă este cazul, este indicat să prezinți medicului specialist și rezultatele investigațiilor anterioare, pentru analiză și comparație.
Investigația medicală va dura aproximativ 20-40 de minute, în funcție de tipul acesteia. Nu uita faptul că pachetul de ecografii abdominale este neinvaziv și nu produce dureri – nu trebuie să îți faci griji!