ce este dermatoscopia

Dermatoscopia este o metoda non-invaziva de examinare a pielii cu ajutorul unui instrument numit dermatoscop. Este metoda esentiala de evaluare a formatiunilor cutanate pigmentate sau non-pigmentate, avand ca scop principal diagnosticarea melanomului, a altor tipuri de cancere cutanate sau a unor formatiuni precanceroase.

Aceasta metoda este incadrata in gama serviciilor de dermatologie.

In cazul unei alunite, dermatoscopul ajuta la examinarea amanuntita a fiecarei portiuni din alunita respectiva, permitand vizualizarea cu exactitate a caracteristicilor acesteia, care altfel sunt invizibile unei examinari cu ochiul liber.

 

Cand este indicata dermatoscopia?

Este indicat sa va programati la un consult dermatologic pentru efectuarea unui control dermatoscopic o data pe an, de preferat in sezonul rece. Un asemenea control va depista formatiunile canceroase in faza incipienta. Cu cat leziunea canceroasa va fi descoperita cat mai precoce, cu atat sansele de vindecare vor fi mai mari. In cazul modificarilor la nivelul alunitelor – pacientii sunt sfatuiti sa-si autoexamineze periodic pielea.

In cazul in care observa o alunita noua, care nu seamana cu celelalte de pe corp sau o alunita preexistenta modificata, pacientul trebuie sa se adreseze medicului dermatolog pentru un consult de specialitate.

 

Cum analizezi alunitele si afli daca ai nevoie de o consultatie dermatoscopie?

Alunitele trebuie analizate urmand regula ABCDE:

  • A – Asimetria nevilor pigmentari;
  • B- Bordurile sunt neregulate;
  • C- Culoarea diferita fata de cea initiala;
  • D – Diametru mai mare de 50 de mm;
  • E- Excrescenta, umflatura care apare peste structura pigmentara deja existenta.

Persoanele cu multiple alunite sau cu antecedente in familie de cancere cutanate trebuie sa efectueze dermatoscopii in mod regulat, pentru a se asigura ca nu exista modificari patologice. Un pacient in stadiul incipient de cancer cutanat are sanse mai mari de vindecare in comparatie cu un pacient in stadiul tardiv.

 

De ce ar trebui sa realizezi un consult dermatoscopic in mod regulat?

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca un consult dermatoscopic nu este invaziv. Astfel, pacientul nu trebuie sa se pregateasca in niciun fel. Tot ce trebuie acesta sa faca este sa realizeze o programare (online sau telefonic) la clinica UpMedical.

Apoi, important este si faptul ca unealta utilizata, dermatoscopul, este atat incredibil de eficienta, cat si rentabila, necostisitoare. Aceasta nu implica cheltuieli mari la nivelul unei clinici, implicit preturile practicate pentru un consult dermatoscopic sunt de regula mai mici.

 

  • Dermatoscopia este o stiinta clara – aceasta analizeaza tesutul de piele pe viu, eliminandu-se astfel complet riscul de erori. Nu exista interpretare, ci doar analiza.
  • Dermatoscopia nu provoaca traume la nivelul pielii – nu exista necesitatea realizarii de biopsii sau altor tipuri de interventii.
  • Dermatoscopia si tratamentele aferente sunt usor de monitorizat – odata cu inceperea unui tratament, progresul si eficienta acestuia pot fi urmarite pe viu, atat de pacient, cat si de medicul specialist. Acest lucru permite si adaptarea sau schimbarea mai usoare a unui plan de tratament, dupa caz.
  • Dermatoscopia permite examinarea unor suprafete mari de piele – aparatele dermatoscopice sunt mici, dar eficiente. Astfel, examinarea unei suprafete mari nu este o provocare pentru medicul specialist. Mai mult, paciantul nu va fi pus in conditii de disconfort in vederea realizarii acestei examinari.