Ecografia de sarcina

Ecografia in sarcina poate fi o investigatie de rutina, neinvaziva, in care o imagine cu ultrasunete este creata folosind unde de sunet de inalta frecventa, transmise prin uter si reflectate ca imagine pe ecran.

Se poate repeta ori de cate ori este nevoie, fiind lipsita de riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat.

Tipuri de ecografie in sarcina

Exista doua modalitati de a efectua o ecografie: o ecografie transabdominala, unde sonda cu ultrasunete este plasata pe abdomenul inferior (sub ombilic si deasupra liniei parului pubian); o ecografie transvaginala care este o examinare interna atunci cand sonda cu ultrasunete este plasata in vagin.

Prima ecografie se face la inceputul sarcinii, in special inainte de 11 saptamani, si este una trasvaginala, sonda fiind introdusa in vagin. Aceasta ofera cea mai clara si mai precisa imagine la inceputul sarcinii, dar poate fi facuta si dupa 11 sau 12 saptamani, daca ecografia transabdominala nu ofera o imagine clara. Dupa aceasta perioada, inclusiv la prima ecografie de rutina, in general se efectueaza o ecografie transabdominala.

Ce arata ecografia in sarcina?

  • Ecografia arata sarcina intrauterina viabila – adica sarcina a fost vazuta in locul corect (in uter) si ca exista un fat cu ritm cardiac. De asmenea, este posibila stabilirea exacta a termenului sarcinii pe baza masurarii lungimii fatului (denumita metoda de masurare a fatului LCR).
  • La ecografie poate fi observata sarcina intrauterina de viabilitate nesigura – un sac gestational este vazut corect in uter, dar nu este inca posibila vizualizarea fatului cu ritm cardiac. Aceasta este o constatare normala pentru o etapa foarte timpurie intr-o sarcina, dar daca sunteti intr-o etapa mai avansata a sarcinii, aceasta poate insemna ca sarcina, din pacate, nu este viabila. De obicei se face o noua ecografie dupa 7-14 zile pentru a confirma viabilitatea sarcinii.
  • De asemenea, la ecografie devine vizibil un avort spontan ratat – se intampla atunci cand exista o sarcina in uter, dar, din pacate, s-a oprit din evolutie. Poate exista un sac gol sau un fat care nu prezinta ritm cardiac. In acelasi mod devine vizibil si un avort spontan incomplet (atunci cand a survenit un avort spontan, dar mai exista inca tesut de sarcina ramas in uter) sau unul complet (cand un avort spontan a avut loc si uterul a ramas complet gol). Un diagnostic al unui avort spontan complet poate fi pus pe baza ecografiei initiale, daca o ecografie anterioara a aratat dovezi ale unei sarcini in uter. Daca anterior nu a fost efectuata nicio ecografie, se poate trage concluzia ca ai avut o “sarcina cu localizare necunoscuta”.
  • Sarcina cu localizare necunoscuta – atunci cand se efectueaza o ecografie, dar nu se identifica nicio sarcina in interiorul uterului sau in afara uterului (sarcina ectopica).

Sunt 3 posibile motive pentru care acest lucru se poate intampla:

  1. Sarcina este intr-o etapa prea timpurie pentru a fi vizualizata.
  2. Ai suferit deja un avort spontan si uterul este deja gol.
  3. Sarcina poate creste in afara uterului (sarcina ectopica) si este prea devreme pentru a fi vazuta.  

Sarcina molara – o forma anormala de sarcina neviabila.

Exista doua tipuri:

  1. Sarcina molara partiala. Intr-o sarcina molara partiala, ovulul este fertilizat de 2 spermatozoizi in loc de unul singur. Exista prea mult material genetic pentru ca fatul sa poata sa se dezvolte.
  2. Sarcina molara completa. Intr-o sarcina molara completa, unul (sau chiar doi) spermatozoizi fertilizeaza un ovul care nu are material genetic inauntru. Nu exista destui cromozomi potriviti care sa faca posibila dezvoltarea copilului.

Alte organe vizualizate la ecografie:

Uter

De obicei se observa pozitia in care se afla uterul. Majoritatea femeilor au un uter antevers, ceea ce inseamna ca uterul este inclinat inainte. La aproximativ 20% dintre femei, uterul este inclinat inapoi, prin urmare este retrovers.

Ovare

Se observa de obicei daca ovarele prezinta chisturi. Este normal sa se observe corpul luteal, care este un chist mic pe ovarul din care provine ovulul. Pot exista mai multe.

Hematom subcorionic

Daca ai avut unele sangerari, este posibil ca pe ecografie sa se observe un hematom subcorionic. Acesta este o colectie de sange care inconjoara sacul gestational.

In cadrul clinicii UpMedical Domenii, puteti beneficia de ecografii de sarcina efectuate de catre medicul ginecolog.

11223344 Ecografia de sarcina