osteodensitometria cu ultrasunete

Osteodensitometria cu ultrasunete este efectuata pentru a estima riscul de osteoporoza al pacientului. Aceasta investigatie este una accesibila, fiind totodata neinvaziva si neiradianta. In efectuarea investigatiei este folosit osteodensitometrul cu ultrasunete. Acest aparat are rolul de a masura densitatea mineral osoasa a pacientului.

Totodata, specialistii pot folosi osteodensitometrul cu ultrasunete pentru a monitoriza boala dupa diagnosticul pozitiv, dar si pentru a evalua eficienta planului de tratament recomandat.

 

Ce este osteoporoza si de ce trebuie aceasta tratata?

Osteoporoza este caracterizata de masa osoasa scazuta, dar si de distrugerea microarhitecturii osoase. Principalul efect al acestei boli este predispozitia la fracturi chiar si in urma traumatismelor minore. Osteoporoza este cel mai des intalnita odata cu inaintarea in varsta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda barbatilor si femeilor in postmenopauza de peste 50 de ani efectuarea unui screening cu ultrasunete. Totodat, in prealabil se poate efectua si un test de osteodensitometrie prin absorbtie duala cu raze X (DXA).

Osteoporoza trebuie tratata deoarece fracturile de natura osteoporotica pot fi mortale. Conform statisticilor, 1 din 6 femei aflate la postmenopauza sufera o fractura de sold. Stastisticile mai arata si faptul ca, in primul an dupa fractura de sold, rata de mortalitate este de aproximativ 20%.

Astfel, osteoporoza trebuie depistata din timp, pentru inceperea unui plan de tratament care sa incetineasca evolutia bolii.

 

Care sunt cauzele osteopeniei si osteoporozei?

Atat osteoporoza, cat si osteopenia sunt afectiuni ale stilului de viata modern, caracterizat de urmatoarele:

 • Sedentarism excesiv.
 • Consumul de alimente superprocesate.
 • Consumul exagerat si frecvent de alcool.
 • Consumul de medicamente de sinteza chimica.
 • Nivel ridicat de stres.
 • Consumul de diverse substante excitante (bauturi carbogazoase/energizante).
 • Fumatul.

 

Din ce in ce mai multe si din ce in ce mai tinere sunt persoanele care dezvolta osteopenii si osteoporoze. Cauzele principale sunt cele mentionate mai sus si nu problemele fiziologice ale femeii aflate la menopauza sau a reducerii precoce a nivelului de testosteron (la barbati).

Astfel, este necesara schimbarea stilului de viata a persoanelor tinere daca acestea doresc sa previna sau sa scada sansele de dezvoltare a osteopeniei si osteoporozei.

 

Cat de important este tratamentul osteoporozei?

Refacerea masei osoase nu este posibila dupa instalarea osteoporozei. Acesta este motivul principal pentru care trebuie sa acorzi o atentie deosebite interventiei precoce, aceasta facand posibila prevenirea osteoporozei.

Dupa instalarea bolii, se pune problema interventiei tardive. Aceasta poate opri progresia bolii sau poate indeparta o cauza secundara prin intermediul unui tratament specific.

Osteoporoza este cunoscuta ca o afectiune silentioasa. Momentul in care vei resimti durerile provocate de aceasta, singurul tip de interventie care va putea fi realizat este cel tardiv. Acela este si momentul in care vei fi predispus/a la fracturile de fragilitate.

 

Cum te poate ajuta Up Medical sa gestionezi aceasta afectiune?

Centrul Up Medical iti pune la dispozitie un echipament de ultima generatie in domeniu, anume osteodensitometrul cu ultrasunete SONOST 3000. Cu ajutorul acestuia, specialistii Up Medical pot monitoriza cu usurinta modificarile osoase ale pacientului.

Totodata, osteodensitometrul cu ultrasunete poate fi utilizat si pentru a determina riscul de fractura osteoporotica. Examinarea are o precizie ridicata si nu prezinta absolut niciun risc de iradiere.

 

Cum functioneaza osteodensitometrul cu ultrasunete?

Acest echipament de ultima generatie poate estima, cu precizie ridicata, densitatea osoasa a pacientului. Densitatea osoasa (DMO) este exprimata in grame pe centimetrul patrat (g/cm2). Rezultatul examinarii cu osteodensitometrul cu ultrasunete indica un nivel avansat, mediu sau scazut de risc la fracturare.

Utilizarea echipamentului este una incredibil de accesibila atat pentru pacient, cat si pentru specialist. Examinarea densitatii osoase se realizeaza la nivelul osului calcaiului (calcaneul). Acesta din urma prezinta o activitate metabolica intensa (similara cu cea a sediului vertebral) si asigura astfel o evaluare eficienta, dar si rapida.

 

Ce este scorul T in osteodensitometria cu ultrasunete?

In urma examinarii, osteodensitometrul cu ultrasunete produce un scor T care rezulta din comparatia densitatii osoase maxime (a unui tanar de 30 de ani, sanatos) cu cea a pacientului examinat. Apoi, prin intermediul aparatului OsteoSys si analizei scorului T se determina densitatea minerala osoasa, dupa cum urmeaza:

 • Densitate minerala osoasa normala, atunci cand T ≥ -1.0.
 • Diagnostic de osteopenie, atunci cand -2.5 < T < -1.0.
 • Diagnostic de osteoporoza, atunci cand T ≤ -2.5.

 

Ce este scorul Z in osteodensitometria cu ultrasunete?

In urma examinarii, osteodensitometrul cu ultrasunete produce si un scor Z care rezulta din comparatia densitatii osoase a pacientului cu densitatea osoasa a unei persoane de aceeasi varsta. Astfel, scorul Z are rolul de a ajuta in determinarea gradului de pierdere osoasa a pacientului.

 • Scor Z negativ implica prezenta oaselor fragile.
 • Scor Z pozitiv implica limite normale de densitate osoasa pentru varsta pacientului.

 

Exista totodata alti doi parametri aferenti densitatii osoase produsi in urma examinarii – SOS (viteza ultrasunetului) si BUA (atenuarea ultrasonora osoasa).

 • BUA masoara densitatea minerala osoasa, dar si arhitectura sa. Astfel, nivelul scazut al BUA indica riscul crescut de fractura.
 • SOS are rolul de a caracteriza densitatea osoasa, precum si elasticitatea acesteia.

 

Osteodensitometria cu ultrasunete realizata la nivelul osului calcaiului este considerata o metoda de screening care ar trebui realizata de persoane de toate varstele. Aceasta masoara densitatea masei osoase si astfel determina necesitatea efectuarii unei evaluari DXA a pacientului.

In cadrul clinicii Up Medical, osteodensitometria cu ultrasunete este realizate de catre un medic ortoped, geriatru sau endocrinolog. Investigatia poate fi efectuata complet GRATUIT prin intermediul uni bilet de trimitere de la medicul de familie.