Afecțiunile cardiovasculare sunt unele dintre cele mai grave probleme de sănătate și reprezintă principala cauză a mortalității în România. Cauzele apariției afecțiunilor cardiace sunt numeroase, iar printre acestea se numără: colesterolul crescut, fumatul, lipsa de mișcare, hipertensiunea arterială, obezitatea, dar și problemele de natură psihologică precum anxietatea sau depresia. Tocmai de aceea, monitorizarea sănătății inimii trebuie să fie întotdeauna o prioritate pentru tine, indiferent de vârstă sau istoricul familial.
În multe situații, simptomele sunt ignorate de populație la debutul acestora și pacienții se prezintă în cabinetul medicului cardiolog atunci când acestea se intensifică și afecțiunile sunt într-un stadiu mai avansat. Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite printr-o dietă echilibrată, practicarea regulată a activităților fizice, renunțarea la fumat, dar și prin prezentarea constantă la medicul specializat în cardiologie pentru monitorizarea activității cardiace.
Pentru prevenirea, diagnosticarea sau tratarea afecțiunilor cardiovasculare există cateva investigații esentiale:
- EKG
- Ecografia cardiacă
- Holter monitorizare Tensiune Arteriala pe parcursul a 24 ore
- Holter monitorizare ritm cardiac (EKG) pe parcursul a 24 ore
- Test de effort
- Doppler vascular
1. Electrocardiograma (EKG)
Este o investigație non-invazivă si nedureroasa ce măsoară activitatea electrică a inimii și face parte din controlul de rutină în rândul pacienților.
EKG-ul îi ajută pe medici să diagnosticheze o serie de afecțiuni precum:
- aritmia cardiacă
- blocuri cardiace
- ischemia miocardică
- infarctul miocardic
Electrocardiograma este o investigatie scurta, dureaza cateva minute cu tot cu pregatire, este foarte precisa si ajuta mult in diagnosticarea anumitor afectiuni. Cand aceasta analiza nu este suficient de relevanta, medicul cardiolog poate sa recomande efectuarea unui Test de Efort sau a unei inregistrari Holter EKG.
2.Ecografia cardiaca incluzand Doppler cardiac & TDI
Este o tehnică imagistică nedureroasă și neiradiantă prin care poate fi observată structura inimii, mișcarea valvelor, dimensiunea camerelor inimii, poate fi măsurată grosimea pereților acesteia și evaluată funcția de contracție și circulația sângelui.
Ecografia cardiacă este o metodă de investigație ce completează perfect EKG-ul și de multe ori sunt recomandate a fi efectuate împreună pentru un diagnostic complet și corect.
3. Holterul monitorizare Tensiune Arteriala (TA) pe parcursul a 24 ore
Una dintre cele mai simple modalități de a monitoriza activitatea cardiacă este montarea Holterului TA care măsoară tensiunea arterială la intervale de timp prestabilite. Această investigație este recomandată în următoarele cazuri:
- pentru a depista hipertensiunea arterială
- pentru a monitoriza eficiența tratamentului și ajustarea în cazul pacienților ce au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială
- pentru a diagnostica hipotensiunea arterială
4. Holterul monitorizare ritm cardiac (EKG) pe parcursul a 24 ore
Este o investigatie ce permite inregistrarea continua a traseului EKG timp de 24 ore.
Ce ne arata:
- tulburarile de ritm cardiac (aritmiile cardiace): extrasistole atriale sau ventriculare
- episoade de fibrilatie atriala paroxistica
- episoade cu puls foarte mic
5. Testul de Efort
Constă în mersul pe o bandă rulantă sau pe o bicicleta, iar în acest timp este monitorizată activitatea inimii prin electrocardiogramă și este măsurată tensiunea arterială cu ajutorul holterului TA. Testul EKG de efort este indicat pentru:
- depistarea ischemiei miocardice
- evaluarea toleranței la efort
- evaluarea simptomelor care apar în timpul efortului fizic
- evaluarea apariției aritmiilor la efort
- evaluare după revascularizare
- evaluare în bolile valvelor inimii
6. Ecografia Doppler vasculară
Aceasta investigatie permite vizualizarea axului carotidian (ecografia Doppler de carotide), sistemului arterial periferic (ecografia Doppler arterială) sau a sistemului venos periferic (ecografia Doppler venoasă).
Examinarea Doppler vascular furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severităţii leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, prezenţa ocluziilor la nivelul arterelor carotide etc).
Ecografia Doppler vasculara este extrem de utila pacientilor cu DIABET ZAHARAT, fiind indicata ca o investigatie de rutina pentru aceasta categorie de pacienti.
Toate aceste investigatii pot fi effectuate in cadrul CENTRULUI DE CARDIOLOGIE UpMedical – DOMENII, care va pune la dispozitie expertiza unor medici supraspecializati si aparatura de ultima generatie.
La UpMedical, echipa noastră este dedicată excelenței în îngrijirea medicală, oferind o gamă diversificată de servicii, de la consultații generale la intervenții chirurgicale specializate. Fiecare membru al echipei noastre este un profesionist calificat, cu competențe avansate în domenii precum chirurgie, medicină internă, pediatrie, dermatologie și multe altele. Scopul nostru este de a asigura pacienților noștri tratamente personalizate și eficiente, într-un mediu sigur, confortabil și prietenos, susținut de cele mai noi tehnologii și abordări medicale.